Vlada Srpske: Bezbjednost u BiH nije ugrožena :: zoricakusmuk.info ::

Vlada Srpske: Bezbjednost u BiH nije ugrožena


Bezbjednost u BiH nije ugrožena uprkos neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara, a uzbunjivanje javnosti zbog bezbjednosne situacije u BiH je ciničan politički trik, piše u 28. Izvještaju Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN

U trećem dijelu Izvještaja naglašeno je da Republika Srpska dosljedno isključuje svako pribjegavanje nasilju i da nema planove za otcjepljenje, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.
 
- U toku je usaglašena kampanja za povećanje strane intervencije u BiH, uz alarmantna upozorenja da je BiH na ivici rata. Neki članovi međunarodnog komentarijata namjerno preuveličavaju rizike po stabilnost BiH u nadi da će to dovesti do kraja dejtonskog ustava BiH. Sanjaju o "Dejtonu dva" koji će BiH dogovorenu u Dejtonu zamijeniti centralizovanom `građanskom` državom bez zaštite srpske i hrvatske zajednice - navedeno je u Izvještaju.
 
Ti snovi su, navodi se, krajnje nerealni, a takvi su i izgledi da BiH ponovo ogrezne u rat.
- Nažalost, istaknuti bošnjački političari doprinijeli su ovoj panici
ratnohuškačkom retorikom. Bakir Izetbegović /lider SDA/ je u avgustu govorio o ponavljanju rata u BiH. Govoreći o potencijalnom ratu, rekao je - "prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate". Ova izjava nastavak je dugogodišnjeg obrasca Izetbegovićevih prijetećih izjava - podsjetili su u ovom dijelu Izvještaja iz Republike Srpske.
 
U trećem dijelu je napomenuto i da je član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović /SDA/ upozorio da "postoje bh. patrioti koji su BiH branili i onda kada je bila u mnogo težoj poziciji", dok su drugi pozivi na rat protiv Republike Srpske još eksplicitniji.
 
- Admir Atović, konzul BiH u Frankfurtu, Bošnjak, napisao je na Tviteru u oktobru 2021. godine - "100.000 hiljada Bosanaca s iskustvom u ratu trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžićima! Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije maca! Ef. Velić . . . Alahu ekber" - podsjeća se u Izvještaju.
 
Bez obzira na zastrašujuće ratno huškanje nekih Bošnjaka, nema osnova za retoriku da će se sukob u Ukrajini nekako prenijeti i na BiH.
 
Tvrdnjom da borbe u Ukrajini predstavljaju opasnost po BiH, bošnjačke stranke i njihovi međunarodni pomagači raspiruju pometnju i strah zarad političkih poena.
 
Kao što zvaničnici EUFOR-a dosljedno ističu od početka sukoba u Ukrajini, ne postoji prijetnja po mir u BiH.
 
- Republika Srpska uvažava ulogu misije EUFOR-a Altea u BiH u okviru mandata koji joj je povjerio Savjet bezbjednosti UN. Srpska dosljedno isključuje svaku mogućnost nasilja čak i uz prijeteću retoriku bošnjačkog vrha u Sarajevu - navedeno je u Izvještaju.
 
Republika Srpska i njeno rukovodstvo dosljedno i kategorički odbacuju svako pribjegavanje nasilju i insistiraju na rješavanju političkih nesuglasica u BiH isključivo mirnim dijalogom.
 
U Izvještaju je istaknuto da je Srpska čvrsto opredijeljena za mir i ubijeđena da je BiH u stanju da prevaziđe trenutne izazove kroz intenzivniji politički dijalog domaćih strana, usmjeren na pronalaženje rješenja u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH.
 
- Republika Srpska posvećena je očuvanju Ustava BiH koji garantuje autonomiju entiteta i prava konstitutivnih naroda. Kako je navedeno u ranijim izvještajima Savjetu bezbjednosti, Republika Srpska nema planove za bilo kakav oblik secesije - zaključeno je u Izvještaju.
 
Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period maj-oktobar i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, s ciljem razjašnjavanja stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

RTRS
 

 

online