Ukrajina želi Dunavom izvoziti žitarice "Ovo je jedini način za izlazak iz prehrambene krize" :: zoricakusmuk.info ::

Ukrajina želi Dunavom izvoziti žitarice "Ovo je jedini način za izlazak iz prehrambene krize"


Ukrajina traži uklanjanje birokratskih prepreka i saradnju s ostalim zemljama na Dunavu kako bi alternativno tom rijekom izvozila žitarice u Evropsku uniju jer joj je Rusija onemogućila izvoz putem luka na Crnom moru.

Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i suncokretovog ulja, u junu je postigla sporazum s Rusijom o slobodnom prolazu tereta s poljoprivrednim proizvodima iz blokiranih luka.
 
Rusija najavila povlačenje nakon napada na Krimu
 
Rusija je u subotu najavila povlačenje iz sporazumu zbog napada ukrajinske vojske na njene brodove na Krimu gdje je usidrena ruska ratna mornarica. Ihor Korhovij, zamjenik ukrajinskog ministra za regionalni razvoj, rekao je da je više ukrajinskih luka već bilo onesposobljeno za izvoz žitarica i prije povlačenja Rusije iz sporazuma.
 
– Velike izvozne luke poput Mariupolja ili Hersona su okupirane, a u Nikolajevu luka ne radi iz sigurnosnih razloga. Tako da je četiri ili pet luka izvan upotrebe – izjavio je Korhovij u razgovoru za Hinu.
 
– Te luke su bile veliki prometni koridor za izvoz žitarica i čelika pa je kapacitet onih koje imamo sada nedovoljan – rekao je Korhovij koji je nedavno učestvovao na na forumu 14 podunavskih zemalja u Košicama.
 
Rusija i prije uslovljavala produženje sporazuma
 
U junu je posredovanjem Turske i UN-a postignut sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka koje je blokirala Rusija poslije invazije 24. februara. Nakon sporazuma je izvezeno više od šest miliona tona žitarica.
 
Sporazum je trebao biti produžen idući mjesec. Rusija je prije desetak dana poručila da će dogovor zavisiti od toga hoće li Zapad olabaviti sankcije Moskvi. EU je međutim posljednjih sedmica zahtijevala i od Srbije da uvede sankcije Rusiji, čemu se ona protivi.
 
– Kad se uzme u obzir teroristički napad kijevskog režima na brodove Crnomorske flote i civilna plovila koja su osiguravala sigurnost ‘koridora za žitarice’, ruska strana obustavlja učestvovanje u sprovođenju sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka – saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
 
Sporazum važan za suzbijanje globalne krize
UN upozorava da je produženje sporazuma o izvozu žitarica iz luka na Crnom moru od vitalnog značenja za suzbijanje globalne prehrambene krize produbljene ratom u Ukrajini.
 
Ukrajina je 2019. godine izvozila 16 posto svjetskih zaliha kukuruza i 42 posto suncokretovog ulja, podatak je UN-a. Rusija je takođe jedan od vodećih globalnih izvoznika žitarica i gnojiva. Pad isporuka podigao je cijene hrane.
 
Ukrajina od maja nastoji prevoziti žitarice alternativnim putem, uzvodno Dunavom, što postaje važan pravac usljed aktuelne situacije.
 
– Ukrajinske luke na Dunavu, u području regije Odese, koriste specijalne brodove za rječni saobraćaj. Usko surađujemo s vladom Rumunjske oko korištenja njihovih luka – kaže Korkhovij.
 
Problemi na Dunavu
Dunav je, nakon Volge, druga po veličini rijeka u Europi dugačka 2.860 kilometara. Žitarice bi putovale uzvodno od Ukrajine, preko Moldavije, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Austrije do Njemačke.
 
Korhovij kaže da ima informacije da u nekim dijelovima, više uzvodno, postoje poteškoće oko carina ali i dubine rijeke.
 
– Postoje neka ‘uska grla’, više uzvodno, pa definitivno to moramo riješiti bilateralnim dogovorima s tim zemljama, ali i komunikacijom s EU-om – napominje zamjenik ukrajinskog ministra.
 
– Naše stajalište je da je Dunav istinski vodeni put koji život znači. Kada je Rusija blokirala morske luke, dunavske su postale bitne za izvoz. Dunav je sada garancija sigurnosti izvoza hrane – dodao je.
 
Ministri vanjskih poslova podunavskih zemalja održali su ovaj mjesec video-konferencijski sastanak, a jedna od tema bila je sigurnost isporuka hrane.
 
– Luke na Dunavu postale su jedan od mogućih načina za izlazak iz prehrambene krize – navedeno je u deklaraciji koju je usvojilo 14 zemalja.
 
“Poljoprivrednici su junaci”
Korhovij očekuje nastavak uske suradnje s Rumunijom i drugim zemljama na Dunavu kako bi Ukrajina nastavila izvoziti žitarice do tamošnjih luka pa ga onda dalje transportovala vozovima i kamionima.
 
– Jednom kada rat završi taj vodeni put bi mogao ostati važan za izvoz. Zato je ova makroregionalna strategija bitna za razvoj transporta – istakao je ukrajinski zamjenik ministra. Podunavske zemlje od 2010. godine surađuju u sklopu Strategije EU-a za dunavsku regiju (EUSDR), okvira za razgovor i usklađivanje politika 14 zemalja. U njemu posreduje Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a.
 
Rat u Ukrajini traje 250 dana a Korkhovij napominje da ukrajinski poljoprivrednici neće napustiti svoje usjeve i posao, prenosi N1.
 
– Oni su heroji. Posebno ljudi koji rade u poljima na okupiranim regijama jer je bilo primjera da njihovi strojevi nalete na mine, a oni poginu – ističe Korkhovij koji Rusiju naziva “terorističkom državom”.
 
– Ukrajinci su jako hrabri pa ih niti minska polja ne sprječavaju da rade. Naprosto kada radiš u polju ne možeš stati jer imaš puno raznih obaveza oko usjeva. Bez obzira što su ta polja često u područjima vojnih djelovanja – zaključio je.

​Srpska Info

 

online