Grad Bijeljina podnio krivičnu prijavu zbog rušenja dijela Vanekovog mlina :: zoricakusmuk.info ::

Grad Bijeljina podnio krivičnu prijavu zbog rušenja dijela Vanekovog mlinaGrad Bijeljina podnio krivičnu prijavu zbog rušenja dijela Vanekovog mlina

Grad Bijeljina je Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih i službenih lica zbog postojanja osnova sumnje da su krajem marta i u prvoj polovini aprila 2022. godine na lokalitetu „Vanekov mlin“, prilikom uklanjanja poslovnih i pomoćnih objekata, najprije djelimično, a potom i u potpunosti porušili objekte koji su u obuhvatu Zone zaštite nacionalnog spomenika, suprotno rješenju Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Bijeljina od 18. novembra 2021. godine.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, ovim Rješenjem bilo je određeno da se zgrade u statusu nacionalnog spomenika zadržavaju u postojećem stanju, pa su počinioci djela protivpravno - nepostupanjem po rješenju Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Bijeljina, odnosno, Odluci o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline „Vanekov mlin“ nacionalnim spomenikom BiH od 25. januara 2021. godine, uništili nacionalni spomenik.

 

online