Dolazi injekcija protiv masnoće i viška kilograma? :: zoricakusmuk.info ::

Dolazi injekcija protiv masnoće i viška kilograma?


Američki farmaceutski div Eli Lilly gradi pogon za proizvodnju aktivne tvari za smanjenje masnoće u Alceju nedaleko od Majnca vrijedan više od dvije milijarde evra.

To donosi poznati frankfurtski "Hit radio FFH" najavljujući kako su savezni kancelar Olaf Šolc i ministar zdravstva Karl Lauterbah danas trebali učestvovati u ceremoniji polaganja kamena temeljca pogona američke farmaceutske firme koja obećava 1.000 radnih mjesta u Alceju nedaleko od Majnca.

Simboličnim početku gradnje će prisustvovati i Malu Drejer, premijerka Porajnje-Falačka regije.

Do sada je injekcija za skidanje sala odobrena samo za dijabetičare i osobe s izrazitom gojaznošću.  Međutim, neki proizvođači pretpostavljaju da će prije ili kasnije njihovi proizvodi biti dopušteni za prodaju kao lajfstajl injekcije protiv gojaznosti.

To bi, kako se najavljuje, trebao biti jedan gigantski posao vrijedan milijarde dolara u cijelom svijetu.

Kompanija Eli Lilly, sa sjedištem u Indijanapolisu, jedan je od najvećih proizvođač lijekova na svijetu. Sa svojih pet pogona, u Njemačkoj je ta firma aktivna od 1960. godine i prošle je godine, s oko hiljadu zaposlenih, ostvarila promet od 905 miliona evra, prenosi "DPA".

Eli Lilly je u SAD-u već prodaje injekciju za mršavljenje pod imenom Zepbound i konkuriše sličnom proizvodu danske kompanije Novo Nordisk.

Ali, odobrenje za prodaju tog proizvoda u Evropi još nemaju. Očekuje se da bi trebalo stići početkom sljedeće godine, prenosi "Fenix-Magazin".

Fenix Magazin

 

online