Visoke plate ne zadržavaju programere :: zoricakusmuk.info ::

Visoke plate ne zadržavaju programere


Da u IT kompanijama ne teče med i mlijeko uprkos visokim profitima i platama govore podaci o konstantom odlasku radne snage i problemima koji ostaju nakon toga, jer se upražnjena radna mjesta, zbog nedostatka kvalitetnih stručnjaka, teško popunjavaju.
 
Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević za “Glas” kaže da je uprkos globalnoj krizi koja je prošle godine zahvatila IT industriju domaći sektor imao uspon, što se očekuje i u narednom periodu.
 
Najveći problem u poslovanju, prema njegovim riječima, predstavljaju učestala napuštanja kompanija od strane zaposlenih.
 
- Fluktuacija radne snage u našim kompanijama ide i do 20 odsto, a toliki procenat može biti izuzetno poražavajući za male kompanije. Razlozi radnika su različiti. Jedni nalaze bolje radno mjesto u drugoj IT kompaniji, drugi odlaze u inostranstvo, a znatan broj programera započinje svoj biznis. I to je danas česta pojava, jer na taj način mogu znatno više da zarade - pojasnio je Dragičević.
 
S druge strane, dodaje on, kompanija koja ostane bez kadra, upražnjeno radno mjesto mora popuniti da bi mogla realizovati predviđene poslovne planove.
 
- Na našem malom tržištu rada to je jako teško, jer su IT industriji potrebni ljudi sa preciznim zanimanjem i vještinama. Nije to da zaposliš čovjeka pa ga obučavaš određeni period. Ovoj branši su potrebni radnici koji se jako brzo moraju uključiti u produkciju i biti aktivni članovi timova za izradu softvera. Fluktacija radne snage prisutna je i u drugim sektorima, ali zbog specifičnosti posla u IT industriji je znatno teže popuniti upražnjena radna mjesta - kazao je Dragičević i dodao da se poslodavci moraju dovijati na razne načine, osmišljavati i praktikovati uvođenje različitih benefita za zaposlene, a sve s ciljem da bi ih zadržali.
 
Podaci o poslovanju domaćih IT kompanija u prošloj godini tek se sumiraju, ali prema prvim pokazateljima ostvareni rezultati su zavidni.
 
- Svi su poslovali pozitivno, a pojedini imaju veliki rast prihoda i dobiti u odnosu na 2022. godinu. Istina je da su problemi prouzrokovani globalnom krizom uticali na smanjen obim partnerskih ugovora, ali zahvaljujući specifičnosti branše da se posao može pronaći na stranim tržištima i drugim kontinentima, ti gubici su nadomješteni novim ugovorima sa drugim partnerima - pojasnio je Dragičević i naveo da je izvanredne rezultate lani ostvario i sektor telekomunikacija te da su pojedine kompanije u toj sferi ostvarile rekordnu dobit.
 
Stabilizacija na globalnom tržištu prvi je znak da bi i ova godina mogla biti uspješna za IT stručnjake sa adresom u Srpskoj, a za još veći uspjeh sektora Dragičević kaže da Srpska mora prilagoditi zakonske propise evropskim uredbama, propise pogodne bržim promjenama da bi investitori mogli jednostavnije i lakše ulagati novac.
 
- Godinama čekamo da se stvari pomaknu sa mrtve tačke da bismo dobili digitalni pečat i potpis zahvaljujući kojima bi mogli bolje upravljati i zaštititi svoje podatke i resurse. Neophodan nam je i republički data centar s kojim bi se smanjila mogućnost zloupotrebe podataka, ali i povećala brzina razmjene informacija - naveo je Dragičević.
 
Hakerski napadi
 
Slobodan Dragičević kaže da su sjaber napadi sve izraženiji problem te da nekoliko faktora dovodi do toga.
 
- Neadekvatna infrastruktura kojom raspolažemo kada razvijamo određeni servis namijenjen privredi ili građanima je jedan od bitnih faktora. Takođe, i dalje imamo problem i otpor od strane korisnika interneta koji griješe pri banalnim stvarima. Bez obzira na to koliko mislili da smo mali, beznačajni i da nismo u fokusu hakera, moramo znati da jesmo. Ne postoji više nijedna zemalja privreda ili pojedinac za koje možemo reći da nisu interesantni hakerima - rekao je Dragičević.

Glas Srpske

 

online