Danas je praznik Svetog Teodora Tirona, ovo su vjerovanja i običaji :: zoricakusmuk.info ::

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona, ovo su vjerovanja i običaji


Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika.
 
Riječ "tiron" znači regrut, a sve muke ovog svetitelja počele su kada je pošao u vojsku. Kada je regrutovan i kada je započeo svoju vojničku službu u Amasiji, započeo je progon hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom.
 
Teodor nije želio da prikrije da je i on hrišćanin, pa je bio bačen u tamnicu. Sudija je pokušao Teodora da izmori glađu, ali se Teodoru u samici javio Hristos i rekao mu: "Ne boj se, Teodore, ja sam sa tobom, ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, zajedno ćemo biti na nebesima".
 
Tada su se Teodoru u tamnici javili i anđeli, a stražari kad su ih ugledali silno su se uplašili. Teodor je tada bio osuđen na smrt i bačen u oganj. Upokojio se 306. godine. Sveti Teodor Tiron je hrišćanski svetitelj, velikomučenik, ali i zaštitnik grada Venecije.
 
Mošti svetog velikomučenika Teodora Tirona nalaze se u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, zadužbini Đurađa Brankovića.
 
Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora. Vjeruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan, piše mondo.rs.

Mondo.rs

 

online