Žene sude na Mundobasketu prvi put u istoriji :: zoricakusmuk.info ::

Žene sude na Mundobasketu prvi put u istoriji


Prvi put u istoriji Svjetskih prvenstava u košarci dame će dijeliti pravdu na mečevima koji se igraju, saopštila je FIBA.

Po ugledu na FIFA i u krovnoj košarkaškoj organizaciji okrenuli su se inovativnim rješenjima, a to je da žene dobiju priliku da sude mečeve na Svjetskom prvenstvu.

Amerikanke Ejmi Boner i DŽena Reno, kao i Meksikanka Blanka Burns, dijeliće pravdu uz još 41 muškog sudiju, među kojima se nalazi i Aleksandar Glišić iz Srbije.

Žene sudije posljednjih godina imaju veliku ulogu u košarci, kako na amaterskom tako i na profesionalnom nivou, a kao i njihove muške kolege imaju zadatak da pravilno sprovode pravila igre, staraju se o fer-pleju i održavaju red na terenu.

Burnsova je u međuvremenu postala jedina Meksikanka koja je ikada sudila u NBA ligi. Reno je debitovala u najjačoj ligi svijeta 2021. godine u meču između Njorka i Čikaga, a da bi postala sudija prošla je konkurenciju od 3.000 devojaka.

Još jedna Amerikanka Boner zvanično sudi od 2005. godine, a 2021. je dijelila pravdu i u američkoj 3x3 basket ligi. Svojevrmeno je sudila i u koledž košarci, pa posjeduje veliko iskustvo.

Tanjug


 

online