Španović: Niste pitali sportiste za mišljenje :: zoricakusmuk.info ::

Španović: Niste pitali sportiste za mišljenje


Srpska atletičarka Ivana Španović usprotivila se mijenjanju pravila skoka udalj, koje čelnici svjetske atletike planiraju da sprovedu.

Novi format omogućio bi da se računaju svi skokovi napravljeni iz nove zone skoka, a dužina skoka mjerila bi se od mjesta gdje se "polijetanje" dogodilo.

Dakle, više ne bi bilo prestupa, grešaka, a argument je i da bi se time povećala dramatičnost takmičenja.

- Najveći problem je što ljudi koji mijenjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt s ovim sportom. Mijenjate pravila igre bez konsultovanja s onima koji čine da sport postoji. Ignorišete njihove poglede, ne poštujete njihovo mišljenje i ignorišete probleme koji ih dovode do povreda. Ogromne sume novca se troše pokušavajući da se privuče pažnja na sport, dok se ignoriše sve na čemu sport počiva. Vjerujem da fokus na sponzorstvima i televizijskim emitovanjima ne bi trebalo da ide na račun integriteta sporta i bilo bi sjajno pronaći balans između promovisanja sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrijednosti - napisala je Španovićeva na Instagramu.

- Zar ne možemo svi biti uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje gdje se ne bojimo klizavih dasaka, besmislenog utvrđivanja posljednjeg kontakta sa površinom ili laserskog mjerenja odskoka, promjene broja pokušaja i istovremeno u istom televizijskom prenosu prikazati skok samo odabranih, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija? Da takmičenje postane još besmislenije, lišavajući sve prava na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? Svi bi trebalo da krenu kada im odgovara, pa ko ima najbolje vrijeme, neka bude pobjednik. Da apsurd bude još veći, klizave daske ostaju... Umjesto pokušaja da se sport učini popularnijim žrtvujući njegovu autentičnost, SVI bismo trebalo da se fokusiramo na obrazovanje javnosti o njegovim nijansama i ljepoti. Trebalo bi da prikazujemo vještine i talente svih sportista, ne samo odabranih, i pružamo gledaocima priliku da cijene raznolikost sporta - poručila je svjetska zvijezda skoka u dalj.".

Novo pravilo bi trebalo uskoro da bude testirano, prije nego što zaživi 2026. godine.

B92

 

online